Európa-bajnokságon jártak a veterán vívók

A franciaországi Thionville-ben rendezték meg a veterán vívók idei Európa-bajnokságát. A valaha volt legnépesebb egyéni EB-t rendezték a franciák 1471 (1021 férfi, 450 nő) résztvevővel, 30 páston. A Veszprémi Egyetemi Sport Club színeit Imreh László, Dr. Simon Attila és Szalay Károly képviselték. Imreh tőrben, párbajtőrben és kardban, Szalay tőrben és párbajtőrben, Dr. Simon párbajtőrben versenyzett.

A mieink tőrrel kezdtek, ahol Imreh veretlen csoportkör után, a direkt kieséses táblán a nyolcaddöntőben a későbbi győztessel került szembe, akitől 10:6 arányban vereséget szenvedett, így a 9. helyen zárt. Szalay a közepesen teljesített csoportköre után a 32-be kerülésért kapott ki és végül az 51. helyen végzett korosztályában.

Másnap következett Imreh számára a nagy verseny, a párbajtőr. Újra veretlen csoportkörrel kezdett, ezért hosszú szünet következett a versenyben, mert a 64 közé kerülésért kiemelt volt. 9 órától 13.30-ig kellett várnia következő ellenfelére. Szalay segítségével újra jól sikerült a bemelegítés, három sima győzelem után már az éremért küzdhetett, amikor a német ellenfél 5:2-re vezetett ellene az első 3 percet követően. A második 3 perc már újra jól sikerült 8 sima találattal 10:5-re nyert. Az elődöntőben a spanyol ellenfél nem okozott nehézséget.

Következhetett a döntő az ukrán Szokolov ellen. Az első együttes találat után Imreh 5:2-re hozta az első három percet. A lendület a pihenő után is megmaradt. A végeredmény 10:4, Imreh László Európa-bajnok!

Aznap kétszer szólt a magyar himnusz a thionville-i csarnokban: Csák Attila férfi tőr 60+ korosztályban, míg Imreh László 70+ párbajtőrben lett aranyérmes.

Másnapra a kardversenyre elfogyott a lendület. Be kellett érni a 14. helyezéssel. Az 50+ párbajtőrözők az igen népes (226 fő) mezőny miatt két nap alatt vívták le versenyüket. Pénteken a csoportmérkőzéseket vívták, szombaton a direkt kieséses mérkőzéseket. Dr. Simon Attila finn ellenféltől kapott ki, aki később az éremért vívott. Szalay Károly két győzelem után a 32-be kerülésért maradt alul francia ellenfelével szemben, és végzett az 50. helyen.

A magyar csapat végül két aranyéremmel, Csák Attila (férfi tőr 60+), és Imreh László (párbajtőr 70+), valamint két ezüstéremmel, Czeglédi Edina (tőr 40+), és Nagy László (kard 40+) zárta a kontinensviadalt.

Leave a Reply