Vívás

A VESC Vívó szakosztálya a legrégebbi egyetemi szakosztályok egyike. A veszprémi kutató intézetek egyesülete a Lombik SE, és az egyetem sport egyesületei a Haladás Petőfi SC, a Veszprémi Vegyész SC, a Bakony-Vegyász TC 1985-ig majd 1994-től a VESC is megalakulása óta rendelkezik vívó szakosztállyal.

1951-től 1964-ig Bors Ágoston (Guszti bácsi) irányította a vívók szakmai munkáját és segítette tanítványait a civil életben való helytállásban. 1964-től 1985-ig Tiszttartó Tibor vívó szakedző vezetőedzősége alatt vált a veszprémi vívás a vidék legeredményesebbjévé. Dr. Bodor Beáta az 1973-ban Moszkvában az Universiádén képviselte egyetemünket, női tőr csapatban 4. helyezést értek el.

1985-ben a BVTC megszüntette a vívó szakosztályát, de az egyetemi vívás oktatás tovább folyt Imreh László irányításával, aki 1974 óta oktat a Tornacsarnok Vívótermében. Tanítványai közül ketten nyertek MEFOB-ot. Fodor Renáta női párbajtőrben, Csiby Amália női tőrben. 2017-ben a férfi párbajtőr csapat (Borscs András, Klis Krisztián, Kocsány Gergely) ezüstérmet szerzett. Az MVSZ (Magyar Vívó Szövetség) 2006. évi szabadidős magyar bajnokságán A Veszprémi Egyetem két párbajtőrözője Kutit Tamás és Meszlényi László vívta a döntőt. Előbbi győzött.

A vívás igazi egyetemi sport. Magyarország legeredményesebb olimpiai sportága. A vívást az egyetemi évek után sem kell abbahagyni, akár 80 éven túl is űzhető. A Magyar Vívó Szövetség Veterán Bizottságának elnöke Boros Péter 86 évesen is versenyez. 40 éves kor feletti vívóknak nemzetközi versenyeket, nyílt Európa Bajnokságot tíz éves korlépcsővel és 50 éves kor felett kötött létszámú (korcsoportonként, fegyvernemenként és nemenként 4-4 fő képviselhet egy nemzetet) Világbajnokságot rendeznek.