Átadták az új műfüves pályát a felső kampuszon

Újabb helyszínnel bővült a Pannon Egyetem sportlétesítményeinek köre: a felső kampusz területén kedd este átadták a vármegye legújabb műfüves focipályáját. A korszerű világításnak köszönhetően a pálya napszaktól függetlenül használható, és nemcsak az egyetemi polgárok, hanem a városlakók számára is elérhető. „A sport régóta kiemelt fókuszban van a Pannon Egyetemen, hisz mi voltunk az első intézmény az országban, ahol annak idején bevezették a kötelező testnevelésórát – kezdte köszöntőjében dr. Gelencsér András rektor. Ennek megfelelően folyamatosan dolgozunk azon, hogy ennek a tárgyi, infrastrukturális feltételeit is megteremtsük. Nagy öröm, hogy átadhatjuk ezt a ragyogó pályát a közönségnek, amely nemcsak a hallgatók, hanem a város sportolni szerető közössége számára is rendelkezésre áll” – mondta. A rektor hozzátette: a sportpálya a társasági adó (tao) támogatásokból létesülhetett.

Finta Péter, a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém Vármegyei Igazgatóságának vezetője is örömét fejezte ki a pálya megépülésével kapcsolatban, hisz lehetőséget ad arra, hogy az eddigi mostohább körülmények után méltóbb környezetbe kerüljön az egyetemi labdarúgás. „Külön öröm számomra, hogy folyamatosan nő az egyetemi sportolók létszáma, 13 fiúcsapattal, közel 150 fővel zajlik a fiúk bajnoksága. Továbbá, ahogy rektor úr is említette, fontos az, hogy a szabadidősport, a városlakók felé is nyitott ez a lehetőség” – mondta.

Csillag Zsolt kancellár köszöntőjében kiemelte: az utóbbi időben jelentősen megújult az egyetem infrastruktúrája. Az épületek külső és energetikai korszerűsödése mellett nemcsak az oktatási környezet fejlődött, hanem a sportolásra alkalmas felületek is jelentősen növekedtek. Az alsó kampuszon csaknem 2000 négyzetméteren hoztak létre kosár-és röplabda pályákat, de ping-pong és tequball asztalok, futópálya is elősegíti az aktív kikapcsolódást. Továbbá megújult az egyetemi sportcsarnok is. „Nem célunk itt megállni, bízom abban, hogy még számos olyan infrastrukturális elemet tudunk felépíteni vagy felújítani, ami akár az egyetemisták, akár a városi polgárok sportolását támogatja. Hisz míg húsz-harminc évvel ezelőtt egy felsőoktatási intézmény sikerességét az oktatás, kutatás határozta meg, ma ez már messze nincs így”- mondta. A kancellár szerint a felsőoktatási intézmény választásakor az is döntő érv lehet, hogy adott intézmény milyen sportolási lehetőségeket tud kínálni a jelenlegi és a leendő hallgatói számára, illetve hány sportágban képes megfelelő edzéslehetőséget biztosítani a tömeg-és a versenysport számára. A Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) például 14 szakosztállyal működik, a tagok száma pedig folyamatosan nő, jelenleg csaknem 800 sportolója van.

Palotai Nándor, a VESC futsal szakosztályának elnöke szerint már most látszik, hogy az új pálya iránti érdeklődés milyen magas. Drámapedagógiai óráktól kezdve a karok csapatépítő alkalmai mellett a külföldi hallgatókon át rengetegen használják, de a Testnevelési és Sport Intézet óráin is gyakran veszik igénybe a hallgatók.

A kedd esti ünnepélyes átadót az egyetemi házibajnokságban a Se villa, se kanál és a Taktaharkány SE összecsapása követte Gelencsér András rektor kezdőrúgása után.

Forrás: Pannon Egyetem

Leave a Reply