Tehetséggondozás mindenek előtt

Ezt vallja egyesületünk utánpótlás-edzője is, aki a játékos pályafutása alatt tanultakat szeretné átadni tanítványainak is. Puspán Balázzsal beszélgettünk.

Hogy indult a röplabdás karriered?

Kaposváron kezdtem röplabdázni Burcsa Tibor kezei alatt. Húsz éves koromig játszottam a somogyi megyeszékhelyen, ott mondhatni végigjártam a ranglétrát. Utánpótlás bajnokságokat nyertünk, a korosztályos válogatottba is meghívót kaptam, ráadásul hosszú idő után az Európa-bajnokságra is kijutottunk. Később Dunaújvárosba igazoltam, amit Veszprém követett, majd szögre akasztottam a mezemet.

Egyből tudtad, hogy ezt követően edzősködésre adod a fejed?

Az edzői pályafutásom nem tervezetten alakult. Hiányoztak az edzések, ezért kerestem meg Fehér Tibort azzal, hogy lemennék néha segíteni neki Balatonfüredre. Labdákat dobáltam, ütöttem a lányokra és ez így ment fél évig. A szezon végén ezzel a csapattal bejutottunk a hatos döntőbe is, ami akkor egy óriási siker volt. Ezt követően keresett meg Szokolikné Kalmár Judit, hogy folytassam Veszprémben edzőként.

Melyik korosztály tartozik most hozzád?

A haladó U17-es csapattal foglalkozom és a feladóknak is szoktam külön edzést tartani. A legfőbb célom, hogy az U19-es és az U21-es korosztály számára képzett játékosokat neveljünk ki. Szerintem jó úton haladunk és szerencsére egyre több lány csatlakozik hozzánk.

Milyen edzőnek tartod magad?

Aktívnak mondanám magam, folyamatosan a játékosaim között vagyok és javítom a technikájukat. Fontosnak tartom, hogy dicsérjem is őket. Egyelőre vevők is ezekre a dolgokra és úgy érzem, örülnek, hogy törődnek velük. Szeretnek edzésre járni és a VESC-családhoz tartozni.  

Mi a legnagyobb célkitűzésed?

A tehetséggondozás a legfontosabb. Egyre jobb a híre a klubnak, így egyre többen csatlakoznak hozzánk. Ez egyben egy nagy felelősség is számunkra, de igyekszünk helytállni. Nagy célom, hogy a veszprémi röplabdázásnak és a magyar válogatottnak is minél több tehetséget kineveljek.

Leave a Reply