Remek hétvége Szlovéniában

A mögöttünk hagyott hétvégére több ország is szervezett kvalifikációs versenyeket mountain bike olimpiai-cross szakágban. A Veszprémi Egyetemi Sport Club szakosztálya egy közelebbi, de annál színvonalasabb és nagy nemzetközi mezőnyt ígérő szlovén kupafutamra nevezett be.

A SloXcup szlovén kupasorozat Kamnikban megrendezett UCI C1-es minősítésű állomása jó választásnak bizonyult, mind a kvótapontok, mind az ifjúsági versenyzők versenyeztetése, fejlesztése szempontjából. Minden kategóriában erős nemzetközi mezőny gyűlt össze, ami a pálya technikás nyomvonala és a heti esőzések mellett nagy kihívás elé állította a VESC versenyzőit.

A szombati pályaedzéseken látszott, hogy nehéz versenyre számíthatunk, ezért igyekeztünk alaposan begyakorolni a kritikusabb részeket. Erre nagy szükség is volt, mert a pálya nemzetközi szintű technikai elemekkel, az újonnan épült sziklakerttel és az extrém gyökeres szekciókkal teljes figyelmet és stabil kerékpárkezelési tudást igényelt versenyzőinktől.

Varga Csanád

Vasárnap az első rajtban U15-ös utánpótlás versenyzőink voltak érintettek, ahol a 41 fős mezőnyben – mivel még nem volt a szlovén bajnokságban idén pontjuk – az utolsó helyről indulva verekedték körről-körre előre magukat. Végül Csizmazia Mátyás a 13. pozícióban végzett, Varga Csanád pedig huszonkilencedikként haladt át a célvonalon.

Czizmazia Mátyás

Az U17-es kategóriákban Bokros Kincső, Kárpáti-Klein Péter és Révész Ádám révén voltunk érdekeltek. Kincső sajnos a pályajáráson egy hatalmasat esett és ugyan szerencsére megúszta kisebb-nagyobb horzsolásokkal, zúzódásokkal a bukfencet, a vasárnapi futamon nem tudta a 100 százalékot hozni, végül az U17-es lányok 7.helyezésével vigasztalódhatott.

Bokros Kincső

Kárpáti-Klein Péter és Révész Ádám a fiúk futamában nemcsak a népes mezőnnyel, a nehéz pályával, hanem a hirtelen jött meleggel is megküzdött, körönként cserélve a frissítő zónában kiürült kulacsaikat. Végül mindketten nagyszerűen helyt álltak, Peti a 15., míg Ádám a 8. helyen végzett.

Révész Ádám

Bár a rajtlista alapján nagy csatákra számítottunk, Elit/U23-as női versenyzőnk, Bokros Csenge versenye mégis a vártnál kevésbé kiélezett lett. A szombati pályaedzések jól sikerültek Csengének, látszott, hogy nagyon „éli” a technikás pályát és jó erőben is érkezett erre a hétvégére, így bíztunk egy dobogós helyezésben. A rajtot jól kapta el és a startkör után együtt haladt egy 5-6 fős szlovén, olasz és osztrák versenyzőkből álló élbolyban. A szlovén bajnok az első körben már leszakította a többieket, míg Csenge szintén rákapcsolt és üldözőbe vette versenytársát. Csenge tempóját nem sokáig bírta az üldözőboly többi tagja, egyre jobban lemaradtak, így Csenge egyedül hajtotta végig 5 körös versenyét a stabil második pozícióban, melyet a célvonalig meg is tartott. Ezzel az ezüstérem mellett 40 UCI pontot is begyűjtött, amivel több helyet sikerült a női nemzetközi ranglistán előre lépnie.

Bokros Csenge

A VESC Cycling Team következő versenye az XCO Magyar Kupa második, zalaegerszegi állomása lesz június első hétvégéjén, ami egyben C2-es minősítésű nemzetközi eseményként került a naptárba és így várhatóan erős mezőnnyel találkozhatunk a rajtvonalnál.

Leave a Reply