Ötször a dobogón

A 2023. évi Mountain Bike Országos Bajnokságnak a nagykanizsai Csónakázó-tó feletti XCO pálya adott otthont, amelyet már a korábbi évekből jól ismertek a Veszprémi Egyetemi Sport Club versenyzői. A nagy esőzések miatt a gyökeres, sziklás nyomvonal és az épített akadályok csúszóssá, sarassá válva próbára tették a résztvevők technikai tudását és minden ügyességre szükség volt a pálya leküzdéséhez. A VESC kerékpáros szakosztályának versenyzői sikerrel szerepeltek az év legfontosabb hazai versenyén, hiszen a hétvégén 5 alkalommal állhattak a kék-fehér mezben a bajnoki dobogóra.

A szombati short track (XCC) futamokon Horváth Áron férfi elit, Bokros Csenge Anna női elit kategóriában állt rajthoz. Áron kiélezett versenyben, folyamatos harcban állva a dobogós helyezésért, végül a nagyszerű 2. helyet szerezte meg. Csenge nem érezte 100 százalékosnak magát a futamot megelőzően, de vállalta az indulást és a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Bokros Csenge

Vasárnap az első XCO futamon U17-es versenyzőink kezdték a sárdagasztást az éjjeli esőzések áztatta ösvényeken. Révész Ádám a rajtnál kissé beragadva indult, de az első körben sikerült visszaverekednie magát, majd egy hármas csoportban kezdte meg a második körét.

Révész Ádám

Ez alkalommal nagyon jól forogtak Ádám lábai, egy erős megindulással leszakította ellenfeleit és végig határozott tempót diktálva megszerezte a VESC harmadik dobogós helyezését. Ádám így látta versenyét:

„Jó formában érkeztem, és szeretem is ezt a pályát így reménykedtem a jó eredményben. A pályabejáráson jól éreztem magam, bár a versenyt megelőző nap esett az eső mégis úgy éreztem hogy jó futamom lesz. A rajtom nem sikerült olyan jól mivel a sáros talajon beragadtam, de már az első kör végére vissza tudtam jönni a 6. helyre és onnan kezdtem meg a felzárkózást. A 2. körben jónak éreztem a lábaim és a kör felénél le tudtam szakítani az ellenfeleimet. Utána próbáltam még felkapaszkodni a másodikhoz, de őket már nem tudtam utolérni, így végül a 3. helyet sikerült megszerezni, amivel nagyon elégedett vagyok és ebben a jó formában bízva várom a következő versenyeket.”

Női U17-es versenyzőnk, Bokros Kincső kicsit félénkebben versenyzett, a sáros pályák amúgy sem a kedvencei, végül a bajnoki dobogó második fokára léphetett fel.

Bokros Kincső

A következő futamokban U15-ös versenyzőink álltak rajthoz, ahol Varga Csanád első éves versenyzőként a 19. helyen végzett. Sajnos Csizmazia Mátyás magabiztos versenyzése ellenére nem tudta befejezni a futamot, mivel egy sziklás részen kiszakadt a hátsó gumija és fel kellett adnia a versenyt.

Csizmazia Mátyás

Az elit futamokat nagy várakozás előzte meg. Horváth Áron a szombati XCC után már látszott, hogy jó formában van, most is bízott egy dobogós helyezésben. Bokros Csenge állapota sajnos rosszabbodott, vasárnapra magas láza is lett, ezért nem tudott elindulni a női bajnoki XCO futamban.

Horváth Áron

Áron az elit férfiak versenyében végig magabiztosan versenyzett, a 8 körös futam során támadó szellemben verekedte fel magát a 2. pozícióig. Az utolsó előtti körben kicsit „megrogyott” és visszaesett a harmadik helyre, amit szerencsére meg tudott tartani és megszerezte a hétvége ötödik bajnoki dobogós helyezését a VESC csapata számára. Áron így írt a bajnokságról:

„Az idei szezon legjobban sikerült hétvégéje volt számomra. A szombati short track futamon éreztem, hogy jobb formában vagyok mint eddig, itt sikerült 2. helyen célba érni. A vasárnapi XCO futamon szintén jó érzésekkel álltam rajthoz, sajnos a verseny végére kicsit elfogytam így a 2. helyet nem tudtam megtartani de elégedett vagyok a teljesítményemmel és remélem ez még fokozódik a következő hetek versenyeire.”

Míg az utánpótlásra pár hetes versenymentes edzés blokk vár, addig a VESC színeket a következő versenyen a 2023-as Mountain Bike Maraton OB-n Horváth Áron képviseli, Bokros Csenge Anna pedig a glasgow-i világbajnokságon lép majd pályára a csapatváltóban és az olimpiai-cross számban.

Leave a Reply