Mozgalmas napokon vannak túl kerékpárosaink

A mountain bike versenyszezon javában tart, így a Veszprémi Egyetemi Sport Club szakosztályának U23-as versenyzői egy többhetes erős verseny perióduson vannak túl. A hazai és nemzetközi kupafutamokat követően elkezdődtek a UCI World Series világkupa futamai, ahol versenyzőink képviselték egyesületünket és Magyarországot.

Horváth Áron sajnos még nem épült fel teljesen, ezért a Nové Mestó-i cseh és a leogangi osztrák világkupát még kihagyta, míg Bokros Csenge válogatott kerettagként tudott részt venni rajtuk.

Sajnos ezeken kicsit nehezen kapta el Csenge a fonalat, mindig nagy teher, óriási fizikai és mentális kihívás a világ legjobbjaival versenyezni. A középmezőnyben sikerült végeznie, remélve, hogy a következőkre jobban fog haladni a bicaj alatta.

A június végi olasz World Series futamra már mindkét U23-as versenyzőnk elutazott, ahol Csenge szeretett volna szépíteni, ami pontszerző 37. helyezésével sikerült is. Áron első U23-as világkupáján elvárások nélkül vett részt, formája még elmaradt a korábbitól, ugyan pontot nem tudott szerezni, de sikerrel teljesítette első World Series versenyét.

– Az idei versenyek nem az általam elvártak szerint alakulnak helyzeés szempontjából, viszont a szezon harmadik világkupája Val di Sole-ban érzésre jobb volt, mint az eddigiek és jobban is haladtam a versenyen. Jó hangulatban telt, ezért a pályát és a verseny is nagyon élveztem – tette hozzá Bokros Csenge.

Horváth Áronnak elmondása szerint nagyon tetszett a pálya, a lefelék extra technikásak voltak, és fizikálisan is ez volt az egyik legnehezebb pálya amin eddig versenyzett.

– Nagyon örülök, hogy volt lehetőségem elindulni az első U23-as világkupámon és úgy gondolom, hogy nagyon sok hasznos tapasztalatot sikerült gyűjtenem a jövőre nézve – emelte ki Horváth Áron.

Versenyzőink következő megmérettetésükön ismét két ellentétes irányba indultak el. Áron egy hétvégi szerbiai duplázással tervezett UCI pontokat szerezni, míg Csenge a válogatottal a 2023-as Junior/U23-as Európa-bajnokságra Portugáliába utazott. Áron mindkét versenyén harmadik helyezést ért el, ezzel 45 UCI pontot szerezve nagyot lépett előre a világranglistán.

A 2023-as UEC Junior/U23 Mountain Bike EB-nek a portugáliai Anadia adott otthont. A VESC és az ország színeit az U23-as nők között Bokros Csenge képviselte. A pénteki csapatváltóban a magyar válogatott tagjaként a 10. helyet értük el az európai nemzetek között, majd Csenge a vasárnapi XCO futamon állt rajthoz.

A startot délelőtt 11 órakor rekkenő hőségben lőtték el, ami a technikás pálya és a kemény mezőny mellett nagy kihívás volt minden résztvevőnek. Csenge a rajt első métereit jól kapta el, de az azt követő adok-kapokban az első kanyarban kicsit visszaesett a tülekedésben. A futam alatt a nagy melegben okosan versenyezve egyenként „szedte le” ellenfeleit és körről-körre jött fel egyre jobb pozícióba, végül a nagyszerű 22. helyen ért célba.

Júliusban a csapat következő nagy versenye az XCO Országos Bajnokság, ahol teljes utánpótlás sorunkkal és U23/elit versenyzőinkkel veszünk majd részt.

Leave a Reply