Falmászás

A Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub 1992-ben alakult. Kezdetben Kupán Ádám, majd Baczoni András felügyelete alatt működött klubunk. 2003-ban Somogyi Balázs vette át a mászóklub vezetését, majd 2005 szeptemberétől Horváth Szabolcs, akit 2007 szeptemberében Botlik Dezső és Kakasi Balázs váltott. 2009 februárjától Kakasi Balázs töltötte be a vezetői tisztséget Selmeczy Géza segítségével. 2013-tól ismét Somogyi Balázs és Selmeczy Géza irányítja a klubot. 2019 óta egyedül Selmeczy Géza végzi a vezetői feladatokat.

2023 elején sajnos el kellett bontsuk a Munkacsarnokban jól megszokott mászófalunkat, úgyhogy átmenetileg nem rendelkezünk saját mászófallal.

Jelenleg szerdánként 19:00-től edzünk a Liget Boulderben. Fontos hogy a jegyét/bérletét mindenki magának állja! Természetesen nem kell pontosan érkezni, az edzés ilyen szempontból kötetlen, de aki igényli azoknak szívesen magyarázunk, segítünk. A többi napon nincs fixált időpont.

A klub alapvető célja a VESC (Veszprémi Egyetemi Sport Club) és a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének keretein belül a falmászás sportág, az egyetemi falmászóélet működtetése.

Mivel a Falmászó Klub a Testnevelési és Sport Intézet keretein belül működik, ezért az edzés alkalmakon mi is adunk testnevelés aláírást. Tagdíjat viszont a korábbi évektől eltérően és a jelenlegi helyzetre való tekintettel jelenleg nem szedünk. Az edzések a nem fizetős helyszíneken (pl. Betekints-völgy) ingyenesek.

Feladatunknak tekintjük a közösség formálását is, ezért az edzések tartása mellett több más programot is rendezünk. Ilyenek a közös túrák, hegymászások és kirándulások, a mászások hazai és külföldi sziklákon, vetítések és élménybeszámolók tartása, és természetesen a kihagyhatatlan közös bulik. Ezen kívül több alkalommal színesítettük fal-, épület- és rekeszmászással egyetemi és civil rendezvények programját.

A tehetségesebb mászóinknak megteremtjük a lehetőséget a továbblépésre. 2005-től lehetőség szerint minden év júliusában részben önerőből, részben VESC forrásból két-két személyt küldtünk el a MAHOE által szervezett alapfokú sziklamászó tanfolyamra, a Csobánka mellett található Oszoly sziklára. Ők az Alapfokú Tanfolyam elvégzése után a Falmászó Klub keretein belül edzőként dolgoznak tovább.

Mivel a Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub tagjai jórészt a Pannon Egyetem hallgatói közül kerül ki, akik az egyetem elvégzése után legtöbb esetben elhagyják a várost, ezért törvényszerű, hogy a tagság időről-időre kicserélődik. A jelenlegi közösség alapja 2005 őszétől kezdett kialakulni, ugyanis az ezt megelőző években jópár meghatározó tag fejezte be az Egyetemet, hagyta el a várost. „