Falmászás

Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub 1992-ben alakult. Kezdetben Kupán Ádám, majd Baczoni András felügyelete alatt működött klubunk. 2003-ban Somogyi Balázs vette át a mászóklub vezetését, majd 2005 szeptemberétől Horváth Szabolcs, akit 2007 szeptemberében Botlik Dezső és Kakasi Balázs váltott. 2009 februárjától Kakasi Balázs töltötte be a vezetői tisztséget Selmeczy Géza segítségével. 2013-tól ismét Somogyi Balázs irányítja a klubot.

Hetente négy edzést tartunk, hétfőtől csütörtökig, 19:00-tól 21:30-ig, melyek a sport, a mászás megkedveltetéséről, oktatásáról szólnak.

A klub alapvető célja a Pannon Egyetem Testnevelés Tanszékének keretein belül a falmászás sportág, a falmászóélet működtetése, a Munkacsarnokban található műfal folyamatos karbantartása és a biztonságos sportoláshoz szükséges eszközök, felszerelések biztosítása. Mivel a Falmászó Klub a Testnevelés Tanszék keretein belül működik, mi is adunk testnevelés aláírást, melyet a hallgató tagdíj befizetése után kaphat meg. A tagdíj a tanszék bevétele, melyet szinte teljes mértékben visszaforgat a sportágba.

Feladatunknak tekintjük a közösség formálását is, ezért az edzések tartása mellett több más programot is rendezünk. Ilyenek a közös túrák és kirándulások, a mászások hazai és külföldi sziklákon, vetítések és élménybeszámolók tartása, és természetesen a kihagyhatatlan közös bulik. Ezen kívül több alkalommal színesítettük fal- és rekeszmászással egyetemi és civil rendezvények programját.

A tehetségesebb mászóinknak megteremtjük a lehetőséget a továbblépésre. 2005-től lehetőség szerint minden év júliusában részben önerőből, részben VESC forrásból két-két személyt küldtünk el a MAHOE által szervezett alapfokú sziklamászó tanfolyamra, a Csobánka mellett található Oszoly sziklára. Ők az Alapfokú Tanfolyam elvégzése után a Falmászó Klub keretein belül edzőként dolgoznak tovább.

Mivel a Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub tagjai jórészt a Pannon (Veszprémi) Egyetem hallgatói közül kerül ki, akik az egyetem elvégzése után legtöbb esetben elhagyják a várost, ezért törvényszerű, hogy a tagság időről-időre kicserélődik. A jelenlegi közösség alapja 2005 őszétől kezdett kialakulni, ugyanis az ezt megelőző években jópár meghatározó tag fejezte be az Egyetemet, hagyta el a várost.